poniedziałek, 30 maja 2011

Wieprzowy gulasz po węgiersku


Dzis na obiad zrobiłam gulasz wiepieprzowy po węgiersku.

Składniki:

400 gram szynki wieprzowej
1 czerwona papryka
1 nieduża marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
150 ml wody
1 łyżeczka wegety
sol
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie



Poczyniania


Kroimy mięso w kostkę, doprawiamy pieprzem i sola i wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnie- smażymy bez tłuszczu podlewając wodą. Jeśli nie mamy głębokiej patelki, to wrzucamy mięso do rondla, nalewamy trochę wody i dusimy.
Kroimy paprykę, cebulę i marchew, wrzucamy do mięsa, obieramy ząbek czosnku , kroimy go na plasterki i wrzucamy do mięsa i warzyw. Doprawiamy nasz gulasz liściem laurowym, zielem i  Vegetą, dodajemy pomidora z puszki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy, dolewając wody - gdzięs około 100 ml. Całość przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu przez jakies 10 minut., co jakiś czas mieszamy . Jesli gulasz jest za rzadki, zagęszczamy go łyżka skrobi bezglutenowej.

Gotowy gulasz podałam z kaszą gryczaną i ogorkami konserwowymi.

sobota, 28 maja 2011

Zupa krem z pora z mięsem mielonym


Ostatnio koleżanka Agnieszka zamieściła przepis na swoją zupę krem z pora z mięsem mielonym.  Już sam opis sprawiał, że bardzo chciałam zjeść taką zupę, dlatego wiedziałam, że jak tylko zakupię ogromnego pora to zabiorę się za tworzenie.

W swoim przepisie pozmieniałam nieco proporcje składników, dostosowałam je pod swoje wymagania kulinarne, i nieco odchudziłam zupkę :)

Składniki
1,5 litra wody
3 skrzydełka
1 marchewka
2 pietruszki
2 małe cebule
kawalek selera
2 duże pory
1 mały por
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Vegeta
1 łyżka masła
250 gram mięsa mielonego
100 gramowy baton serka topionego gouda
50 gram startego żółtego sera

Wykonanie:


Wlewamy go garnka około 1 l
wrzucamy do wody 3 skrzydełka. Gotujemy chwilę aż do lekkiego ścięcia się mięsa w skrzydełkach. Wylewamy wodę z garnka, płuczemy porzadnie z białego osadu. Ponownie nalewamy około 1,5 litra wody do garnka i gotujemy z 30 minut razem ze skrzydełkami. Po upływie 30 minut dorzucamy obraną marchewkę, małego pora, kawałek selera, pietruszkę i przypaloną cebulę, ziele angielskie  i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką Vegety dla smaku. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
W międzyczasie kroimy pora na drobne krązki, skupiając uwagę przede wszystkim na białej części pora. Zewnętrzne ciemnozielone liście pora wyrzucamy. Na rozgrzaną głęboką patelnię  ( albo do garnka) dajemy jedną łyżkę masła, dolewamy około 300 ml bulionu i wrzucamy krążki pora . Dusimy pora około 10 minut pod przykryciem. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone . Do zagotowanego bulionu, wrzucamy podduszonego pora, kostkę serka topionego, przyprawiamy 1 łyżeczką gałki muszkatołowej.  Całość mielimy za pomocą blendera do momentu uzyskania gładkiej masy. Do gotowego kremu wrzucamy usmażone mięso mielone i podgrzewamy na małym  ogniu.

Gotową potrawę wlewamy do miseczki, na wierzch dajemy łyżkę jogurtu i sypiemy startego sera żółtego.

Smacznego :))

środa, 25 maja 2011

Otrębowy chlebek, otrębowa bułeczka

Kolejnym super przepisem wyciagniętym z diety dukana był przepis na otrębową bułeczkę z mikrofalówki.
Przepis jest prosty wręcz banalny, a produkt idealnie może zastąpić kanapkę do szkoły czy też pracy.


Składniki:
2 łyzki otrębów owsianych
1 łyżka otrębow pszennych
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka proskzu do pieczenia
sól, pieprz
ewentualnie zioła prowansalskie

Co robimy:

Mieszamy wszystkie składniki ze sobą tak aby dokładnie rozbić białko jajka, wlewamy do pijemniczka, który może być podgrzewany w mikrofalówce, nastawiamy mikrofalówkę, na średnią moc i grzejemy przez 5-6 minut.


Gotowa kanapka powinna wyglądać tak jak na zdjęciu, oczywiście jej kształt jest uzależniony od pojemnika w, którym ja pieczemy

Gotową kanapkę należy pozostawić do ostudzenia, następnie posmarować np. białym twarogiem, na to położyć liść sałaty, wędlinę, warzywa.

wtorek, 24 maja 2011

Polędwiczki wieprzowe z białymi szparagami i kremem marchewkowym.

Oglądaliście może serial ' Przepis na życie'? W tym serialu Anka zrobiła danie konkursowe : Polędwiczki wieprzowe obtoczone w pistacjach z puree marchewkowym i zielonymi szparagami. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis, gdyż pospolite ziemniaczane puree zostało zastąpione marchewką .  Zaintrygowało mnie też połączenie pomarańczy z marchewką.

Dziś postanowiłam odtworzyć to danie dodając drobne zmiany.


Składniki:
Polędwica wieprzowa 0,5 kg - 20 zł /kg
marchewka 0,5 kg - 2,70 zł/kg
Białe szparagi - pęczek 3,50zł
solidna garść orzeszków ziemnych - puszka ok 2,50zł
1 łyżeczka Serka topionego w bloku ziołowy-  1,80zł
1 łyżeczka masła
2 łyżki oleju
pół pomarańczy
sól
pieprz
imbir
cynamon

Wykonanie:


Zaczęłam od obierania marchewek i wrzuceniem ich do garnka z gotującą wodą. Obrałam następnie szparagi w taki sposób aby pozbyć się twardego łyka. Wrzuciłam je do drugiego garnka z   gotującą sie wodą. Solone orzeszki ziemne wrzuciłam do foliowego woreczka i utłukłam tłuczkiem do mięsa na drobne części. Następnie uprażyłam je na jednej łyżeczce oleju.
Całą polędwice posoliłam i popieprzyłam, następnie podsmażyłam ze wszystkich stron  na patelni z dodatkiem 1 płaskiej łyżki oleju. Polędwice obsmażyłam około 3 minut. Kolejnym krokiem było przełożenie polędwicy do naczynia żaroodpornego, posmarowanie cienko serkiem topionym i posypanie prażonymi orzeszkami.. Ustawiłam piekarnik na 200 stopni i wsadziłam polędwice na ponad 15 minut. W tym czasie wyłączyłam ugotowane szparagi, zostawiając je wciąż w ciepłej wodzie pod przykryciem, a ugotowaną marchewkę zmiksowałam blenderem. Do zmiksowanej marchewki wtarłam skórkę i wcisnęłam sok z całej  pomarańczy- tu był mój błąd lepiej zastosować skórkę i sok z połówki pomarańczy, gdyż moje puree według Wojtka wyszło za bardzo pomarańczowe . Marchewkę doprawiłam solą pieprzem, szczyptą imbiru i cynamonu, dodałam łyżeczkę masła i ponownie zmiksowałam. Gotową polędwice pokroiłam na 2 cm plastry i podałam ją z posolonymi szparagami oraz z kremem z marchewki.

Smacznego :))

poniedziałek, 23 maja 2011

Dietetyczne otrębowe kanapki :)



Z diety dukana zostało mi przyzwyczajenie do zastępowania chleba, pysznymi plackami otrębowymi....robię je bardzo często, na dniach P zajadam sie plackami z samą wędliną, lub z łososiem , w normalne dni pakuje na placki wszystko co się da .

O to prosty przepis na pyszne 3 otrębowe placki:
2 łyzki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 jajko
pół serka wiejskiego
Przyprawy wedle uznania.

Sposób przyrządzenia:
Mieszamy ze sobą otręby w miseczce. Dodajemy pół serka wiejskiego i jedno jajko, mieszamy wszystko dokładnie, przyprawiamy pieprzem i solą. Na rozgrzaną patelnie teflonową nakładamy masę w postaci trzech placków. Smażymy aż do zarumienienie raz z jednej strony , potem z drugiej.
Gotowe placki smarujemy najlepiej odtłuszczonym twarożkiem , i nakładamy na nie co chcemy .

Smacznego

niedziela, 22 maja 2011

Spaghetti bolognese

Ugotowałam dziś dla siebie i mojego Wojtka, pospolity i bardzo prosty makaron bolonese. Jest to pierwsza potrawa jaką zamieszczam na swoim blogu :). Będę zamieszczała tutaj fotografie potraw, przepis, oraz średnie koszty wykonania.

Składniki ( dla 2 osób)
200 gram makaronu pełnoziarnistego 'spaghetti pełne ziarno 'Lubella ( 3,60), bądż firmy TESCO (2,60)
250 gram mięsa mielonego : wołowo-wieprzowe ( wybierać najlepiej te z najniższa zawartością tłuszczu) ( 3-4zł)
Puszka pomidorów obranych niekrojonych np. z Lidla (1,80)
1 mała cebula (0,20)
1 duży ząbek czosnku (ok. 0,10)
suszone oregano ( paczka 1 zł )
suszona bazylia ( paczka ok 1 zł )
parmezan
5 listków świeżej  bazylii ( doniczka ok 5 zł)
pieprz sól
ostra papryka
1 mała płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej- ewentualnie mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu, jeśli ktoś lubi, ja nie używam :)

Sposób przyrządzenia 
Przyprawiamy mięso mielone solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano, bazylią. Kroimy drobno cebulę i mieszamy z mięsem. Rozpalamy patelnię ( najlepiej z karbowanym dnem albo teflonową). Ja smażę bez oleju gdyż na mojej patelni wytapia się tłuszcz z mięsa, na którym duszę mielone wraz z cebulą. Jeśli posiadamy głęboką patelnie to możemy przygotować sos bolognese w jednym naczyniu, jeśli nie to musimy osobno przyrządzić sos w garnuszku.

Wersja z głęboką patelnia
Wstawiamy garnek wody do gotowania, dodajemy do wody trochę soli i małą  łyżkę oliwy .
Smażymy mięso mielone z cebulą, Dodajemy do tego całą zawartość puszki ' pomidory w puszce', mieszamy wszystko, rozdrabniając drewnianą łyżką pomidory. Dodajemy do tego jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Gotujemy do momentu aż, sos zacznie gęstnieć dzięki odparowanej wodzie. Warto spróbować potrawę i w razie potrzeby doprawić dodatkowo, ja zawsze jeszcze sypię trochę oregano i dodaje 3 listki świeżej bazylii. Jeśli komuś sos nie chce zgęstnieć, to wtedy można go zagęścić za pomocą jednej łyżeczki skrobi rozpuszczonej w odrobinie wody. Ja ją stosuje rzadko gdyż uważam ją za zbędny węglowodan, który niekorzystnie wpływa na naszą figurę.
Jeśli woda w garnku zaczyna się gotować, wrzucamy do niej makaron . Gotujemy go około 12 minut. Mniej więcej po upływie tego czasu warto spróbować jedną nitkę , czy jest juz gotowa. Makaron gotujemy Al dente!

Ugotowany makaron zalewamy sosem  , sypiemy na wierzch starty parmezan, i dla dekoracji dodajemy świeże listki bazylii.

Smacznego :))

Przygodę z blogowaniem czas zacząć:))

Witam

Postanowiłam założyć bloga kulinarnego na, którym będę zamieszczać swoje codzienne wyroby kulinarne.
Swoją przygodę z gotowaniem zaczęłam jakieś 4 lata temu, kiedy to z braku laku i obiadu w domu zaczęłam sama sobie go robić. Zauważyłam , że ogromną przyjemność sprawiało mi gotowanie dla ukochanego. To dla niego chciałam tworzyć i gotować jak najlepiej. Od 2 lat mieszkam ze swoim narzeczonym. Staram się spełniać obowiązki przykładnej Pani domu i dbać o to aby ciepły posiłek był na naszym stole każdego dnia!.


Oczywiście nie jestem żadną genialną gospodynią, moje obiady są pospolite, za to w bardzo dużej mierze staram się aby były zdrowe i dietetyczne. W mojej kuchni dominują produkty pełnoziarniste, wysokobiałkowe i duża ilość warzyw.

Rok temu przeszłam na dietę Dukana, na której schudłam 7 kilo. Dieta wiele mnie nauczyła, i do dziś stosuje większość jej zasad.