poniedziałek, 27 czerwca 2011

Pierś z kurczaka z brokułem i mozzarella

Dzis zrobiłam szybki obiad dla samej siebie. Nie bardzo chce mi się poświęcac duzo czasu na obiad dla jednej osoby, dlatego dzis jest prosto, szybko i smacznie.



Składniki:
1 nieduży brokuł
pół niedużego pomidora
1 filet z kurczaka
1 kulka mozzarelli
1 łyżka vegety
1 ząbek czosnku
pieprz
sół

Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy na drobne kawałki, doprawiamy pieprzem i solą. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej strony, dodajemy do tego wczesniej ugotowany i pokrojony  brokuł, dodjame także pokrojonego pomidora. Całość dusimy około 5 minut. Nastepnie rozdrabniamy kulkę sera mozzarelli i wrzucamy ją do naszej potrawy. Wszystko razem dusimy , do momentu rozpuszczenia  sera, odlewamy wytrąconą wodę, i podajemy na talerzu.
Smacznego :)

sobota, 25 czerwca 2011

Makaron pełnoziarnisty spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym

Dawno tutaj nic nie wrzucałam, a to z racji chwilowej przeprowadzki do mojej mamy....jakos zabrakło mi weny do gotowania.
Wczoraj ugotowałam dla siebie i Wojtka jeden z moich ulubionych makaronów- makaron spaghetti z krewetkami królewskimi.


Składniki na porcję dla 2 osób:
Krewetki królewskie- 0,5 kg
1/2 paczki makaronu pełnoziarnistego spaghetti
puszka pomidorów w puszce
1 łyżka  śmietany 30%
1 łyżka masła
pół pęczka pietruszki
duży ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Wrzucamy makaron do wrzącej ,posolonej wody z 1 łyżeczką oleju.
Obieramy krewetki z ogonków, na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzucamy obrane krewetki i smażymy krótko, do momentu aż krewetki zwiną się w niby kółeczko. Odlewamy z patelni  mętną wodę po krewetkach. Dodajemy do krewetek drobno posiekany czosnek, i natkę pietruszki, dusimy razem około 3 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pomidory z puszki, zabielamy całość 1 łyżką śmietany i doprawiamy pieprzem, solą. Zagotowany sos zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej ( nabieramy trochę sosu do kubeczka i dodajemy do niego mąkę, mieszamy, następnie wrzucamy do reszty sosu).
Ugotowany makaron al dente odcedzamy, i zalewamy gotowym sosem z krewetkami.

Smacznego :))

niedziela, 5 czerwca 2011

Makaron świderki z brokułem i szynką pod pierzynką

Zrobiłam dziś na obiad makaron z brokułem, i szynką zapiekany pod beszamelem. Oczywiście trochę pokombinowałam przy sosie, ale wyszło bardzo dobre :))


Składniki


Makaron pełnoziarnisty świderki - pół paczki
Makaron żytni razowy ekologiczny- 1 garść
1 brokuł
4 plastry szynki konserwowej
2 łyżki masła
szklanka mleka
garść startego żółtego sera
duża łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżka Ziarenek smaku albo Vegety
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:


Brokuł i makaron gotujemy w osobnych garnkach.  W 3 naczyniu rozpuszczamy 2 łyżki masła i mieszamy je z łyżką mąki. Dolewamy do tego 1 szklankę mleka. Dodajemy gałkę muszkatołową, vegetę, starty ząbek czosnku  i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Do gęstej masy dodajemy pół garści startego żółtego sera, podgrzewamy i mieszamy. Ugotowany makaron al dente wsypujemy do naczynia zaroodpornego. Posypujemy makaron szynka konserwowa pokrojoną w cienkie paseczki, dodajemy do tego ugotowanego brokuła podzielonego na małe różyczki. Wszystko zalewamy gotowym sosem i posypujemy na wierzch resztkę sera żółtego.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika- 200 stopni, i zapiekamy około 15 minut.

czwartek, 2 czerwca 2011

Mloda kapusta, młode ziemniaki....

Mloda kapustka z kartoflami to nasz obiad z przed 2 dni. Nie miałam czasu ani siły wrzucic przepisu na bloga wcześniej, więc robię to teraz.


Składniki:
1 główka młodej kapusty
3 duże marchewki
pęczek kopru
6 pieczarek
2 małe cebule
1 kostka rosołowa- wołowa
liść laurowy
ziele angielskie
ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżka masła
4 kartofle

Co robimy
Szatkujemy drobno kapustę, obieramy marchewki i kroimy w talarki, . Wrzucamy marchew i kapustę do dużego garnka do którego wlewamy 0,5 litra wody. Kiedy kapusta zaczyna się gotować dorzucamy rozkruszoną kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy i pokrojony ząbek czosnku. Przykrywamy garnek pokrywą.
Obieramy cebule, drobno kroimy, myjemy pieczarki i  kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy na patelki 1 łyżkę masła. Wrzucamy na patelnię pieczarki z cebulą. Dusimy je a następnie dorzucamy do kapusty. Siekamy drobno koper, dodajemy do reszty.
Całość gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu.
Kapustę podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami.