Dzis zrobiłam szybki obiad dla samej siebie. Nie bardzo chce mi się poświęcac duzo czasu na obiad dla jednej osoby, dlatego dzis jest prosto, szybko i smacznie.
Składniki:
1 nieduży brokuł
pół niedużego pomidora
1 filet z kurczaka
1 kulka mozzarelli
1 łyżka vegety
1 ząbek czosnku
pieprz
sół
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy na drobne kawałki, doprawiamy pieprzem i solą. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej strony, dodajemy do tego wczesniej ugotowany i pokrojony brokuł, dodjame także pokrojonego pomidora. Całość dusimy około 5 minut. Nastepnie rozdrabniamy kulkę sera mozzarelli i wrzucamy ją do naszej potrawy. Wszystko razem dusimy , do momentu rozpuszczenia sera, odlewamy wytrąconą wodę, i podajemy na talerzu.
Smacznego :)
poniedziałek, 27 czerwca 2011
sobota, 25 czerwca 2011
Makaron pełnoziarnisty spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym
Dawno tutaj nic nie wrzucałam, a to z racji chwilowej przeprowadzki do mojej mamy....jakos zabrakło mi weny do gotowania.
Wczoraj ugotowałam dla siebie i Wojtka jeden z moich ulubionych makaronów- makaron spaghetti z krewetkami królewskimi.
Składniki na porcję dla 2 osób:
Krewetki królewskie- 0,5 kg
1/2 paczki makaronu pełnoziarnistego spaghetti
puszka pomidorów w puszce
1 łyżka śmietany 30%
1 łyżka masła
pół pęczka pietruszki
duży ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Wrzucamy makaron do wrzącej ,posolonej wody z 1 łyżeczką oleju.
Obieramy krewetki z ogonków, na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzucamy obrane krewetki i smażymy krótko, do momentu aż krewetki zwiną się w niby kółeczko. Odlewamy z patelni mętną wodę po krewetkach. Dodajemy do krewetek drobno posiekany czosnek, i natkę pietruszki, dusimy razem około 3 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pomidory z puszki, zabielamy całość 1 łyżką śmietany i doprawiamy pieprzem, solą. Zagotowany sos zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej ( nabieramy trochę sosu do kubeczka i dodajemy do niego mąkę, mieszamy, następnie wrzucamy do reszty sosu).
Ugotowany makaron al dente odcedzamy, i zalewamy gotowym sosem z krewetkami.
Smacznego :))
Wczoraj ugotowałam dla siebie i Wojtka jeden z moich ulubionych makaronów- makaron spaghetti z krewetkami królewskimi.
Składniki na porcję dla 2 osób:
Krewetki królewskie- 0,5 kg
1/2 paczki makaronu pełnoziarnistego spaghetti
puszka pomidorów w puszce
1 łyżka śmietany 30%
1 łyżka masła
pół pęczka pietruszki
duży ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Wrzucamy makaron do wrzącej ,posolonej wody z 1 łyżeczką oleju.
Obieramy krewetki z ogonków, na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzucamy obrane krewetki i smażymy krótko, do momentu aż krewetki zwiną się w niby kółeczko. Odlewamy z patelni mętną wodę po krewetkach. Dodajemy do krewetek drobno posiekany czosnek, i natkę pietruszki, dusimy razem około 3 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pomidory z puszki, zabielamy całość 1 łyżką śmietany i doprawiamy pieprzem, solą. Zagotowany sos zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej ( nabieramy trochę sosu do kubeczka i dodajemy do niego mąkę, mieszamy, następnie wrzucamy do reszty sosu).
Ugotowany makaron al dente odcedzamy, i zalewamy gotowym sosem z krewetkami.
Smacznego :))
niedziela, 5 czerwca 2011
Makaron świderki z brokułem i szynką pod pierzynką
Zrobiłam dziś na obiad makaron z brokułem, i szynką zapiekany pod beszamelem. Oczywiście trochę pokombinowałam przy sosie, ale wyszło bardzo dobre :))
Składniki
Makaron pełnoziarnisty świderki - pół paczki
Makaron żytni razowy ekologiczny- 1 garść
1 brokuł
4 plastry szynki konserwowej
2 łyżki masła
szklanka mleka
garść startego żółtego sera
duża łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżka Ziarenek smaku albo Vegety
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Brokuł i makaron gotujemy w osobnych garnkach. W 3 naczyniu rozpuszczamy 2 łyżki masła i mieszamy je z łyżką mąki. Dolewamy do tego 1 szklankę mleka. Dodajemy gałkę muszkatołową, vegetę, starty ząbek czosnku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Do gęstej masy dodajemy pół garści startego żółtego sera, podgrzewamy i mieszamy. Ugotowany makaron al dente wsypujemy do naczynia zaroodpornego. Posypujemy makaron szynka konserwowa pokrojoną w cienkie paseczki, dodajemy do tego ugotowanego brokuła podzielonego na małe różyczki. Wszystko zalewamy gotowym sosem i posypujemy na wierzch resztkę sera żółtego.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika- 200 stopni, i zapiekamy około 15 minut.
Składniki
Makaron pełnoziarnisty świderki - pół paczki
Makaron żytni razowy ekologiczny- 1 garść
1 brokuł
4 plastry szynki konserwowej
2 łyżki masła
szklanka mleka
garść startego żółtego sera
duża łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżka Ziarenek smaku albo Vegety
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Brokuł i makaron gotujemy w osobnych garnkach. W 3 naczyniu rozpuszczamy 2 łyżki masła i mieszamy je z łyżką mąki. Dolewamy do tego 1 szklankę mleka. Dodajemy gałkę muszkatołową, vegetę, starty ząbek czosnku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Do gęstej masy dodajemy pół garści startego żółtego sera, podgrzewamy i mieszamy. Ugotowany makaron al dente wsypujemy do naczynia zaroodpornego. Posypujemy makaron szynka konserwowa pokrojoną w cienkie paseczki, dodajemy do tego ugotowanego brokuła podzielonego na małe różyczki. Wszystko zalewamy gotowym sosem i posypujemy na wierzch resztkę sera żółtego.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika- 200 stopni, i zapiekamy około 15 minut.
czwartek, 2 czerwca 2011
Mloda kapusta, młode ziemniaki....
Mloda kapustka z kartoflami to nasz obiad z przed 2 dni. Nie miałam czasu ani siły wrzucic przepisu na bloga wcześniej, więc robię to teraz.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
3 duże marchewki
pęczek kopru
6 pieczarek
2 małe cebule
1 kostka rosołowa- wołowa
liść laurowy
ziele angielskie
ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżka masła
4 kartofle
Co robimy
Szatkujemy drobno kapustę, obieramy marchewki i kroimy w talarki, . Wrzucamy marchew i kapustę do dużego garnka do którego wlewamy 0,5 litra wody. Kiedy kapusta zaczyna się gotować dorzucamy rozkruszoną kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy i pokrojony ząbek czosnku. Przykrywamy garnek pokrywą.
Obieramy cebule, drobno kroimy, myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy na patelki 1 łyżkę masła. Wrzucamy na patelnię pieczarki z cebulą. Dusimy je a następnie dorzucamy do kapusty. Siekamy drobno koper, dodajemy do reszty.
Całość gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu.
Kapustę podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
3 duże marchewki
pęczek kopru
6 pieczarek
2 małe cebule
1 kostka rosołowa- wołowa
liść laurowy
ziele angielskie
ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżka masła
4 kartofle
Co robimy
Szatkujemy drobno kapustę, obieramy marchewki i kroimy w talarki, . Wrzucamy marchew i kapustę do dużego garnka do którego wlewamy 0,5 litra wody. Kiedy kapusta zaczyna się gotować dorzucamy rozkruszoną kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy i pokrojony ząbek czosnku. Przykrywamy garnek pokrywą.
Obieramy cebule, drobno kroimy, myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy na patelki 1 łyżkę masła. Wrzucamy na patelnię pieczarki z cebulą. Dusimy je a następnie dorzucamy do kapusty. Siekamy drobno koper, dodajemy do reszty.
Całość gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu.
Kapustę podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)