poniedziałek, 30 maja 2011
Wieprzowy gulasz po węgiersku
Dzis na obiad zrobiłam gulasz wiepieprzowy po węgiersku.
Składniki:
400 gram szynki wieprzowej
1 czerwona papryka
1 nieduża marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
150 ml wody
1 łyżeczka wegety
sol
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
Poczyniania
Kroimy mięso w kostkę, doprawiamy pieprzem i sola i wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnie- smażymy bez tłuszczu podlewając wodą. Jeśli nie mamy głębokiej patelki, to wrzucamy mięso do rondla, nalewamy trochę wody i dusimy.
Kroimy paprykę, cebulę i marchew, wrzucamy do mięsa, obieramy ząbek czosnku , kroimy go na plasterki i wrzucamy do mięsa i warzyw. Doprawiamy nasz gulasz liściem laurowym, zielem i Vegetą, dodajemy pomidora z puszki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy, dolewając wody - gdzięs około 100 ml. Całość przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu przez jakies 10 minut., co jakiś czas mieszamy . Jesli gulasz jest za rzadki, zagęszczamy go łyżka skrobi bezglutenowej.
Gotowy gulasz podałam z kaszą gryczaną i ogorkami konserwowymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz