Zrobiłam dziś na obiad makaron z brokułem, i szynką zapiekany pod beszamelem. Oczywiście trochę pokombinowałam przy sosie, ale wyszło bardzo dobre :))
Składniki
Makaron pełnoziarnisty świderki - pół paczki
Makaron żytni razowy ekologiczny- 1 garść
1 brokuł
4 plastry szynki konserwowej
2 łyżki masła
szklanka mleka
garść startego żółtego sera
duża łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżka Ziarenek smaku albo Vegety
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Brokuł i makaron gotujemy w osobnych garnkach. W 3 naczyniu rozpuszczamy 2 łyżki masła i mieszamy je z łyżką mąki. Dolewamy do tego 1 szklankę mleka. Dodajemy gałkę muszkatołową, vegetę, starty ząbek czosnku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Do gęstej masy dodajemy pół garści startego żółtego sera, podgrzewamy i mieszamy. Ugotowany makaron al dente wsypujemy do naczynia zaroodpornego. Posypujemy makaron szynka konserwowa pokrojoną w cienkie paseczki, dodajemy do tego ugotowanego brokuła podzielonego na małe różyczki. Wszystko zalewamy gotowym sosem i posypujemy na wierzch resztkę sera żółtego.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika- 200 stopni, i zapiekamy około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz