środa, 6 lipca 2011

Cukinia faszerowana mięsem mielonym



Zrobiłam dzis obiad dla trzech osób: dla siebie, mojej mamy oraz jej kolezanki.  Wykonanie obiadu nie jest trudne ani zbyt czasochłonne..

składniki:
2 duże cukinie
0,5 kg mięsa mielonego
1 pomidor
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 duzy ząbek czosnku
100 gram sera zoltego
suszona bazylia
suszone oregano
pieprz
sol

Wykonanie:

Kroimy cukinie na pół w poprzek. Wyżłabiamy łyżką miąższ ze środka aby utworzyć korytka.


Kroimy drobno cebule i mieszamy ją z mięsem mielonym. Mięso przyprawiamy pieprzem, solą oraz mieszanką ziół prowansalskich. Mięso z cebula wrzucamy na rozgrzaną patelnię teflonowa i smażymy .
W miedzy czasie kroimy drobno pomidora i mieszamy z wyżłobionym miąższem cukinii. Doprawiamy te warzywa pieprzem solą oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodajemy oregano i bazylie , po czym wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię.  Warzywa smażymy około 1 minuty, po czym dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego.


Usmażone mięso wrzucamy do patelni z warzywami, mieszamy i dusimy okolo 2 minut.
Wyżłobione cukinie nadziewamy gotowym farszem z mięsa i warzyw, a na wierzch posypujemy startym  serem żółtym. Gotowe danie wstawiamy na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.


Smacznego:D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz