sobota, 25 czerwca 2011

Makaron pełnoziarnisty spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym

Dawno tutaj nic nie wrzucałam, a to z racji chwilowej przeprowadzki do mojej mamy....jakos zabrakło mi weny do gotowania.
Wczoraj ugotowałam dla siebie i Wojtka jeden z moich ulubionych makaronów- makaron spaghetti z krewetkami królewskimi.


Składniki na porcję dla 2 osób:
Krewetki królewskie- 0,5 kg
1/2 paczki makaronu pełnoziarnistego spaghetti
puszka pomidorów w puszce
1 łyżka  śmietany 30%
1 łyżka masła
pół pęczka pietruszki
duży ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Wrzucamy makaron do wrzącej ,posolonej wody z 1 łyżeczką oleju.
Obieramy krewetki z ogonków, na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzucamy obrane krewetki i smażymy krótko, do momentu aż krewetki zwiną się w niby kółeczko. Odlewamy z patelni  mętną wodę po krewetkach. Dodajemy do krewetek drobno posiekany czosnek, i natkę pietruszki, dusimy razem około 3 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pomidory z puszki, zabielamy całość 1 łyżką śmietany i doprawiamy pieprzem, solą. Zagotowany sos zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej ( nabieramy trochę sosu do kubeczka i dodajemy do niego mąkę, mieszamy, następnie wrzucamy do reszty sosu).
Ugotowany makaron al dente odcedzamy, i zalewamy gotowym sosem z krewetkami.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz