czwartek, 2 czerwca 2011

Mloda kapusta, młode ziemniaki....

Mloda kapustka z kartoflami to nasz obiad z przed 2 dni. Nie miałam czasu ani siły wrzucic przepisu na bloga wcześniej, więc robię to teraz.


Składniki:
1 główka młodej kapusty
3 duże marchewki
pęczek kopru
6 pieczarek
2 małe cebule
1 kostka rosołowa- wołowa
liść laurowy
ziele angielskie
ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżka masła
4 kartofle

Co robimy
Szatkujemy drobno kapustę, obieramy marchewki i kroimy w talarki, . Wrzucamy marchew i kapustę do dużego garnka do którego wlewamy 0,5 litra wody. Kiedy kapusta zaczyna się gotować dorzucamy rozkruszoną kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy i pokrojony ząbek czosnku. Przykrywamy garnek pokrywą.
Obieramy cebule, drobno kroimy, myjemy pieczarki i  kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy na patelki 1 łyżkę masła. Wrzucamy na patelnię pieczarki z cebulą. Dusimy je a następnie dorzucamy do kapusty. Siekamy drobno koper, dodajemy do reszty.
Całość gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu.
Kapustę podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz