niedziela, 5 czerwca 2011

Makaron świderki z brokułem i szynką pod pierzynką

Zrobiłam dziś na obiad makaron z brokułem, i szynką zapiekany pod beszamelem. Oczywiście trochę pokombinowałam przy sosie, ale wyszło bardzo dobre :))


Składniki


Makaron pełnoziarnisty świderki - pół paczki
Makaron żytni razowy ekologiczny- 1 garść
1 brokuł
4 plastry szynki konserwowej
2 łyżki masła
szklanka mleka
garść startego żółtego sera
duża łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżka Ziarenek smaku albo Vegety
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:


Brokuł i makaron gotujemy w osobnych garnkach.  W 3 naczyniu rozpuszczamy 2 łyżki masła i mieszamy je z łyżką mąki. Dolewamy do tego 1 szklankę mleka. Dodajemy gałkę muszkatołową, vegetę, starty ząbek czosnku  i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Do gęstej masy dodajemy pół garści startego żółtego sera, podgrzewamy i mieszamy. Ugotowany makaron al dente wsypujemy do naczynia zaroodpornego. Posypujemy makaron szynka konserwowa pokrojoną w cienkie paseczki, dodajemy do tego ugotowanego brokuła podzielonego na małe różyczki. Wszystko zalewamy gotowym sosem i posypujemy na wierzch resztkę sera żółtego.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika- 200 stopni, i zapiekamy około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz