sobota, 28 maja 2011

Zupa krem z pora z mięsem mielonym


Ostatnio koleżanka Agnieszka zamieściła przepis na swoją zupę krem z pora z mięsem mielonym.  Już sam opis sprawiał, że bardzo chciałam zjeść taką zupę, dlatego wiedziałam, że jak tylko zakupię ogromnego pora to zabiorę się za tworzenie.

W swoim przepisie pozmieniałam nieco proporcje składników, dostosowałam je pod swoje wymagania kulinarne, i nieco odchudziłam zupkę :)

Składniki
1,5 litra wody
3 skrzydełka
1 marchewka
2 pietruszki
2 małe cebule
kawalek selera
2 duże pory
1 mały por
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Vegeta
1 łyżka masła
250 gram mięsa mielonego
100 gramowy baton serka topionego gouda
50 gram startego żółtego sera

Wykonanie:


Wlewamy go garnka około 1 l
wrzucamy do wody 3 skrzydełka. Gotujemy chwilę aż do lekkiego ścięcia się mięsa w skrzydełkach. Wylewamy wodę z garnka, płuczemy porzadnie z białego osadu. Ponownie nalewamy około 1,5 litra wody do garnka i gotujemy z 30 minut razem ze skrzydełkami. Po upływie 30 minut dorzucamy obraną marchewkę, małego pora, kawałek selera, pietruszkę i przypaloną cebulę, ziele angielskie  i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką Vegety dla smaku. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
W międzyczasie kroimy pora na drobne krązki, skupiając uwagę przede wszystkim na białej części pora. Zewnętrzne ciemnozielone liście pora wyrzucamy. Na rozgrzaną głęboką patelnię  ( albo do garnka) dajemy jedną łyżkę masła, dolewamy około 300 ml bulionu i wrzucamy krążki pora . Dusimy pora około 10 minut pod przykryciem. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone . Do zagotowanego bulionu, wrzucamy podduszonego pora, kostkę serka topionego, przyprawiamy 1 łyżeczką gałki muszkatołowej.  Całość mielimy za pomocą blendera do momentu uzyskania gładkiej masy. Do gotowego kremu wrzucamy usmażone mięso mielone i podgrzewamy na małym  ogniu.

Gotową potrawę wlewamy do miseczki, na wierzch dajemy łyżkę jogurtu i sypiemy startego sera żółtego.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz